Proef 54 Wintergroen. |
maart 2013 |
|
Benodigde chemicaliën en spullen: |
![]() Rondbladig wintergroen. | |
Acetylsalicylzuur (C9H8O4): | 4 aspirines à 0,5 g/stuk | |
Methanol (CH3OH): | 10 mL / 7,9 g | |
Zwavelzuur 96% (H2SO4): | 1 mL / 1,8 g | |
Ged. water (H2O): | 50 mL | |
Erlenmeyer (100 mL), bekerglas (250 mL), druppelpipet. | ||
Grote reageerbuis, thermometer, statief met klemmen. | ||
Optioneel: natriumbicarbonaat, salycilzuur. | ||
Inleiding: |
![]() De proefopstelling met reflux. |
Uitvoering van de proef:
Schenk 10 mL methanol in de reageerbuis en voeg daaraan met een pipet langzaam, in ongeveer een minuut en kwispelend met
de reageerbuis, 1 mL zwavelzuur van 96% toe. Voorzichtig! Dit is een proces dat warmte ontwikkelt. Voeg de
verpoederde aspirines toe. Zet de reageerbuis in de klem in het hete water in het bekerglas. Laat dit
minstens 5 minuten staan in dit water van 70°C, maar liever veel langer. Als je het lang laat staan, kan
een rubberstop met een lange glazen buis op de reageerbuis dienen als refluxkoeler (terugvloeikoeler)
zodat er geen methanol ontsnapt door verdamping. Schenk daarna het heldere deel van de inhoud van de buis
over in de erlenmeyer waarin al 50 mL koud, ged. water is gedaan.
Als je ruikt aan de erlenmeyer, zul je wellicht de frisse, aangename geur van wintergroen herkennen.
Verklaring:
Het zwavelzuur katalyseert onderstaande veresteringsreactie en neemt het ontstane water weg als volgt:
![]() |
Nadere beschouwingen van de M.S.
|