Proef 74 Vruchtenluchtje. |
augustus 2013
|
|
Benodigde chemicaliën en spullen: |
![]() Kolfje au bain marie. | |
Benzoëzuur (C6H5-COOH): | 5 g | |
Ethanol (CH3-CH2OH): | 20 mL / 15,8 g | |
Zwavelzuur 96% (H2SO4): | 1 mL / 1,8 g | |
Kleine kolf (50 à 100 mL) met doorboorde stop. | ||
Statef, klem,lange glazen buis > 50 cm, of refluxkoeler. | ||
Thermometer, verwarmingsplaat, bekerglas (250 à 400 mL). | ||
Optioneel: 5,2 gram kristalsoda
(Na2CO3·10H2O); 10 mL ged. water (H2O); pipet met ballon of scheitrechter. |
||
Voorbereiding: |
![]() De proefopstelling met reflux. |
Uitvoering van de proef:
Klem de kolf vast in het bekerglas zó dat de vloeistof in de kolf helemaal onder het niveau van het
water in het bekerglas staat. Zet de stop waardoor de lange glazen buis steekt, op de kolf. Zo is er gelegenheid
voor verdampte ethanol om te condenseren en terug te vloeien in de kolf.
Houd de temperatuur van het water gedurende 4 uren op ongeveer 85°C. Als er water verdampt, vul dat dan steeds aan. Zo blijft de inhoud van de kolf "au bain marie" op de juiste temperatuur. Het borrelt licht in de kolf. Als je na afkoelen aan de kolf ruikt, neem je de zoete geur waar van frambozen-druivensap. Verklaring: Het zwavelzuur katalyseert en verschuift het evenwicht naar rechts van onderstaande veresteringsreactie door het ontstane water te binden: R-OH + R'-COOH ⇆ R'-COO-R + H2O
Dit is de algemene vergelijking van de verestering.
Hierbij is R de alcoholrest en R' de zuurrest, hier respectievelijk
CH3CH2- en de benzeenring C6H5-.
De ontstane ester heet ethylbenzoaat.
Het is mogelijk dezelfde proef met methanol te doen in plaats van ethanol. Dat levert methylbenzoaat dat een typische dennengeur heeft. Na afloop van de proef: |